Gokai

Gokai-ul reprezintă un set de 5 percepte care stau la baza practicii Reiki.

Dacă întâlniți pe cineva care spune că face sau practică Reiki dar încalcă aceste reguli înseamnă că de fapt nu este în armonie cu Reiki.

Cele 5 percepte sunt:

  1. Doar azi, nu fi furios
  2. Nu te îngrijora
  3. Fii recunoscător
  4. Fă ceea ce ești menit sa faci
  5. Fii bun cu ceilalți
Gokai-ul in Japoneză

Doar azi

„Gokai-ul” ne arată modul cum ar trebui să ne trăim fiecare zi din prezent. Existăm numai pentru o scurtă perioada de timp. Dacă învățăm sau nu ceea ce trebuie sa învățăm în cursul vieții noastre depinde de cum trăim în fiecare zi.

Doar „prezentul” există, „trecutul” este dus și nimeni nu știe ce va aduce „viitorul”. Azi este tot ceea ce contează. „Viața întreagă este acest moment prezent”

„Azi” este suma totală a unei secunde urmate de alta. În consecință, atitudinea în fiecare secundă afectează întreaga noastră viața. Gokai arată cum ar trebui sa ne trăim viața în fiecare zi din prezent. Fragmentul „doar azi” modifică fiecare din cele 5 percepte.

Nu fi furios

Deoarece emoția furiei ne afectează atât pe noi cât și pe ceilalți, Gokai ne îndeamnă să nu ne menținem în furie sau orice alta emoție producătoare de energie negativă.

Oamenii egoiști tind să manifeste emoții puternice și să își mărească intensitatea emoțiile lor negative ca furia sau ura. Asta, în final, îi duce la ruină. Este nevoie să îți menții un echilibru mental și emoțional și să ai o viață serenă și liniștită prin Reiki.

Nu te îngrijora

Fă tot ce poți și apoi lasă rezultatul eforturilor tale Universului. Menține pacea minții. Avem tendința de ne agăța de trecut și să ne fie frică de viitor; ne este greu sa ne menținem mintea focusată în prezent. Trebuie să realizăm că ne-a fost dat o viață de trăit și să ne îndeplinim scopul.

Când oamenii sunt în rezonanță cu Marele Univers nu este loc pentru furie sau frică. La nivelul III (Shinpi-den), vei învață cât de important este să lași totul Universului.

Fii recunoscător

Când realizăm că ne este dată o viață de trăit, devenim recunoscători față de Natură și ceilalți.

Numai ființele umane au capacitatea pentru gratitudine care emană din cel mai înalt nivel al minții.

Când renunțăm la dorințele egoiste și trăim în rezonanță cu Reiki, gratitudinea se va manifesta natural.

Fă ceea ce ești menit să faci

Pentru a ne îndeplini scopul vieții trebuie să învățam ceea ce este necesar să învățam. Prin viața de zi de zi și muncă, învățăm ceea ce suntem meniți să facem. Din timpuri străvechi s-a spus și practicat că este nevoie să lași în urmă lumea pentru a învăța ceea ce trebuie să înveți. Calea Reiki, pe de altă parte, consideră că este important să înveți adevărul cât timp relaționezi cu alții.

Folosește-te de Reiki ca să înveți ceea ce viața are (pentru tine) să te învețe.

Fii bun cu ceilalți

Fiecare persoană este aici ca să învețe ceva. Orice persoană peste care dăm are ceva de învățat.

Trebuie să ne ajutăm între noi să ne împlinim scopul și să ne jucam rolul. Putem realiza că unii oameni, care la o prima vedere par a avea un efect negativ asupra noastră, sunt de fapt catalizatori naturali în viața noastră. Trebuie să ne întoarcem spre ei și să le permitem ca rolul important pe care îl au în viața noastră să se manifeste. Din punctul de vedere al universului toate sufletele sunt egale.

Deci când spunem „Fii bun cu ceilalți” vrem să spunem „poartă-ți bine de grijă”.

Prin practica Reiki, vei dezvolta în mod natural inclinația de a „fi bun cu ceilalți”.