Mikao Usui

Mikao Usui Sensei (1865-1926) a fost renumit în toată Japonia și celebrat pentru că a reinstaurat practica vindecării prin punerea mâinilor, cunoscută generațiilor anterioare.

Mikao Usui a părăsit orașul natal, localizat în prefectura Gifu, la o vârstă timpurie. De-a lungul vieții a avut mai multe ocupații. Cum a mers dintr-o experiență a vieții în alta a continuat să se întrebe care este scopul vieții.

La sfârșitul acestei căutări, a ajuns la concluzia că scopul vieții este să ajungi la starea de Anshin Ritsumei.

Să ajungi la Anshin Ritsumei este sa înțelegi că unei ființe umane i se dă viață de către Univers pentru a îndeplini o misiune. Universul care ne-a dat nouă viața nu dorește să fim bolnavi sau să avem ghinion. De aceea trebuie să ne încredem în Univers. Indiferent ce aduce viața, ființa umana care a ajuns la starea de Anshin Ritsumei va rămâne neperturbată și în același timp își va îndeplini misiunea în pace spirituală. Cu această înțelegere Usui Sensei a încercat să ajungă la Anshin Ritsumei; a practicat Zen la un templu budist din Kyoto pentru 3 ani.

Universul care ne-a dat nouă viața nu dorește să fim bolnavi sau să avem ghinion

În ciuda eforturilor, nu a fost în stare să ajungă la starea spirituală pe care o dorea. Hotărându-se pentru o soluție de genul „reușește sau mori” a mers să postească pe Muntele Kurama.

Muntele Kurama se află în nordul Kyoto-ului și este prezent în folclorul nipon ca fiind sediul unor făpturi mitologice.

Într-un final a simțit vibrațiile sale rezonând cu vibrațiile universale și a experimentat unitatea cu Universul. Ajunsese la starea pe care o dorea. Usui Sensei a știut intuitiv că această puternică vibrație de rezonanță cu Universul se chema Reiki din timpuri imemoriale. A realizat că Reiki este vibrația de ghidare a Universului și că singura cale de avea sănătate și fericire este de a trăi în rezonanță cu Reiki-ul.

În drumul către casă, de la Muntele Kurama, a întâlnit multe situații în care a făcut vindecări și a realizat ca Universul i-a dăruit abilitatea de a vindeca. Vindecarea, la fel ca experiența cosmică a unității de pe Muntele Kurama, era posibilă prin rezonanţa cu Reiki-ul.

Usui Sensei a realizat prin revelație divină că trebuie să-și împărtășească experiența și abilitatea cu cât mai mulți oameni. El a predat ca punctul de plecare în practica Reiki este Teate Ryo-ho (vindecarea cu mâinile) și că Teate Ryo-ho ne ajută în dezvoltarea spirituală.

Sperând să transmită această abilitate la cât mai multi oameni, Usui Sensei a creat o disciplină pe care a denumit-o Usui Reiki Ryo-ho și a stabilit (sediul) Usui Reiki Ryo-ho Gakkai în Tokyo, în Aprilie 1922 (anul 11 al perioadei Taisho). A făcut tratamente și a susținut seminarii de Usui Reiki Ryo-ho în mod public.

Usui Reiki Ryo-ho Gakkai continuă să țină în viață tradiția lui Usui Sensei. Practica pe care Usui Sensei a împărtășit-o cu Gakkai este cunoscută în Japonia ca Dento Reiki (stilul tradițional japonez de Reiki).

Însemnările indică că Usui Sensei a avut 2000 de studenți și a conferit statutul de Shinpi-den la 21 dintre ei.

Shinpi-den reprezintă cel mai înalt grad de cunoștințe acordat unui student. Inițial studenții Shinpi-den erau selectați dintre studenții Oku-den pentru a primi lecțiile direct și în privat de la Usui Sensei și învățați să își dezvolte conștiința.

Usui Sensei și studenții lui au tratat și salvat viețile a sute de mii de oameni, poate chiar de ordinul milioanelor.