Hawayo Takata

Hawayo Takata-sensei, o americancă de origini japoneze, născută în 1900, a devenit prima Maestră Reiki din lume și a fondat stilul Vestic de Reiki.

S-a măritat cu un membru al familiei Takata, numele ei de fată fiind Kawamura. Soțul ei a murit și ea a trebuit să crească doi copii singură. A fost diagnosticată cu cancer și în 1935 (al 10 -lea an al perioadei Showa) starea inimii, stomacului, plămânilor și a vezicii biliare s-a înrăutățit; i-au mai fost dați numai câțiva ani de trăit. A decis să se întoarcă în casa părinților săi, în Japonia, unde părinții ei ar fi putut avea grijă de copii în timp ce ea va fi tratată. Neavând nici o speranță de însănătoșire se gândea să lase copii în grija părinților.

Întâlnirea cu Hayashi-sensei

Takata-sensei s-a bucurat de o perioada liniștită în casa părinților dar starea ei a continuat să se deterioreze. A decis să se opereze în Spitalul Maeda din Akasaka, Tokyo. Acolo, cu câteva momente înainte de operație a auzit o voce în interior spunându-i de trei ori: „Nu ai nevoie să te operezi; nu trebuie să te opereze.”. S-a sculat din pat și a cerut tratament medical ce nu implica operație. Doctorii și surorile medicale au fost de acord și i-au dat informații despre clinica lui Hayashi-sensei.

Acolo, a primit tratamente Reiki în fiecare zi. În 3 luni toate simptomele sale dispăruseră și în cele din urmă și-a revenit din boala terminală. Fiind foarte curioasă, în timp ce primea tratamente Reiki, a aranjat să fie examinată de doctorii de la Spitalul Maeda.

După însănătoșirea completă, Takata-sensei s-a înscris în Hayashi Reiki Kenkyu-kai și și-a petrecut un an învățând Reiki Ryo-ho. A primit gradul Oku-den și a început să viziteze pacienții acasă la ei în mod regulat cu Hayashi-sensei sau, câteodată, singură. Takata-sensei făcuse progrese mari în Reiki Ryo-ho. în 1937 (al 12 lea an al perioadei Showa) și-a luat cele două fete înapoi în Hawaii unde a deschis o clinică Reiki.

Devenirea ca maestru Reiki

Hayashi-sensei a făcut numeroase călătorii în Hawaii pentru a continua să o învețe până la nivelul de Maestru și pentru a învață numeroși alți americani de origine japoneză.

Hayashi-sensei împreună cu Takata-sensei

Hayashi-sensei a conferit gradul de Maestru lui Takata-sensei pe 21 Februarie 1938 (al 13 an al perioadei Showa) și a înregistrat oficial certificatul ei. După completarea training-ului Hayashi-sensei a mai fost în Hawaii de câteva ori. Aceste vizite reprezintă fără nici o urma de dubiu primii pași către răspândirea Reiki Ryo-ho-ului în lume. După ce Hayashi-sensei a murit Takata-sensei i-a continuat misiunea.

Cel de-al doilea război mondial a început când flota imperială japoneză a atacat Pearl Harbour . În ciuda suferințelor suportate ca americancă de origini japoneze, Takata-sensei a continuat să facă tratamente Reiki pacienților care erau considerați a fi în fază terminală. Războiul nu a a împiedicat-o să trateze oamenii în clinica sa. În cele din urma, războiul a luat sfârșit și pacea s-a reîntors în Hawaii. Takata-sensei a realizat că i-a supraviețuit lui Hayashi-sensei.

Misiune: Transmiterea Reiki-ului

Deși scopul ei principal era să facă tratamente în clinica sa, Takata-sensei nu a uitat niciodată de misiunea pe care Hayashi-sensei i-a dat-o, astfel ca la vârsta de 75 de ani a început sa instruiască Maeștri Reiki. După ce a fost diagnosticată cu boala terminală pe când avea 30 și ceva de ani și i-au fost dați numai câțiva ani de viața, Takata-sensei a trăit până la vârsta de 80 de ani și a murit pe 1 Decembrie 1980 (anul 55 al perioadei Showa).


Hawaio Takata la 70 de ani

Takata-sensei a conferit gradul de maestru la 22 dintre studenții ei:

George ArakiDorothy BabaUrsula BaylowRick Bocker
Patricia B. EwingBarbara BrownFran BrownPhyllis L. Furumoto
Beth GrayJohn H. GrayIris IshikuroHarry M. Kuboi
Ethel LombardiBarbara L. McCulloughShinobu SaitoMary A. McFadyen
Paul MitchellBethal PhaighBarbara W. RayVirginia W. Samdahl
Wanja TwanKay Yamashita

Reiki dupa moartea lui Takata-sensei

După ce Takata-sensei a murit, 21 dintre acest maeștri Reiki au fondat Alianța Reiki sub conducerea lui Phyllis Furumoto – nepoata lui Takata. Barbara Ray, care optat să nu facă parte din Alianță Reiki, a fondat Tehnica Radiantă. La ora actuală acestea sunt cele mai mari două grupuri dintre multele lineaje de Reiki. Sunt de asemenea multi Maeștri Reiki care nu aparțin de nici un grup și care se cheamă „linia liberă”. Toate aceste grupuri au în comun același lineaj: Mikao Usui –> Chujiro Hayashi –> Hawayo Takata –> cei 22 maeștri ai lui Takata.