Chujiro Hayashi
Chujiro Hayashi-sensei este cel mai important dintre studenții lui Usui Sensei. Este faimos pentru că a transmis Usui Reiki-ho și a jucat un rol major în propagarea Reiki-ului, cu locul de naștere în Japonia, în lume.
S-a născut în 1879 (al 12 an al perioadei Meiji) și a absolvit Academia Navala în 1902 (anul al 35-lea al perioadei Meiji). Inițial a fost căpitan în rezervă și apoi chirurg pe navă – când a activat. Este neclar cum a ajuns din căpitan chirurg pe navă. Pentru că avea cunoștințe medicale Usui Sensei i-a dat lui Hayashi-sensei sarcina specială de a studia Usui Reiki-ho-ul dintr-o perspectivă științifică, medicală.
Împreună cu Usui Sensei
Hayashi-sensei și-a primit calificarea Shinpi-den și a devenit Shihan în 1925 (al 14-lea an al perioadei Taisho). Câteva luni mai târziu, Usui Sensei a murit. Hayashi-sensei a fost ultimul student Shinpi-den care a primit calificarea Shinpi-den de la Usui Sensei. De obicei Usui Sensei le dădea studenților Shinpi-den roluri de trainer-i, de exemplu, administrarea Gakkai ca și reprezentanți oficiali sau profesori. Totuși, Usui Sensei i-a dat lui Hayashi-sensei responsabilitatea specială de a dezvolta Reiki Ryo-ho-ul, să facă studii Reiki și să adune feedback. În loc să administreze Gakkai-ul, Hayashi-sensei și-a deschis propria sa clinica Reiki și a fondat Hayashi Reiki Kenkyu-kai în Shinano-machi, Tokyo. S-a concentrat pe a face tratamente Reiki pentru un număr mare de oameni și, folosindu-și experiența, de a dezvolta tehnici eficiente de Reiki. Deși clinica sa nu aparținea de Gakkai, membrii Gakkai l-au ajutat pe Hayashi-sensei pentru că el fusese încurajat de Usui Sensei să deschidă clinica.
Sub ghidarea lui Usui Sensei, Hayashi-sensei a adăugat concepte noi la Reiki Ryo-ho și a experimentat multe tehnici diferite. în Gakkai, membrii tratează pe cel bolnav așezându-l în poziția seiza, cu excepția cazului când persoana este într-o condiție critică.
Seiza – Poziția tradițională și formală de a sta așezat în Japonia.
Ca să stai în seiza mai întâi îngenunchezi pe podea, îți strângi fiecare gambă sub pulpa corespunzătoare,în timp timp ce-ți sprijini fesele pe călcâie.
În Hayashi Reiki Kenkyu-kai, pe de altă parte, Hayashi-sensei a folosit un pat de masaj și a adoptat noul stil de vindecare în care mai mulți vindecători tratează un pacient în același timp. Erau 8 paturi de masaj în camera de tratament și doi vindecători de nivel Oku-den erau desemnați pentru fiecare pat.
Oku-den – practicant de nivelul II
Clinica a fost un fost un mare succes, asa încât 16 vindecători trebuiau sa fie acolo tot timpul. Un tratament dura, de obicei, o oră. Ocazional, mai multi vindecători își puneau mâinile pe un pacient, și atunci, Hayashi-sensei adăuga „tușa finală” (alegând una, două sau maxim trei poziții) la sfârșitul tratamentului.
În Gakkai focus-ul era tratarea capului, abdomenului și a coloanei vertebrale. Hayashi-sensei, pe de altă parte, a considerat că este important să tratezi și sistemul circulator. Inspirat de știința medicală orientală și cunoștințele despre structurile energetice ca puncte și chakre, el a scris un nou ghid de tratament Reiki Ryo-ho și a dezvoltat un set de poziții standard pentru mâini. De asemenea, el a încercat să folosească cristale când făcea tratamente Reiki, de exemplu, plasând șiruri de cristale pe pieptul pacientului. Experimentele sale au dus ulterior la dezvoltarea tehnicilor ușor de folosit din Reiki-ul Vestic. „Cele 12 poziții de bază ale mâinilor” și procedura de acordaj folosite în ziua de azi sunt toate derivate din tehnicile lui Hayashi-sensei.
„Cele 12 poziții de bază ale mâinilor” și procedura de acordaj folosite în ziua de azi sunt toate derivate din tehnicile lui Hayashi-sensei.
Desprinderea de Gakkai
După ce Usui Sensei a murit, Hayashi-sensei a părăsit Usui Reiki-ho Gakkai-ul ca să practice independent. În cele din urmă, a ajuns să fie în conflict cu Ushida, cel de-al II-lea președinte și a decis să fondeze Hayashi Reiki Kenkyu-kai.
Independent de Gakkai, Hayashi-sensei a continuat să se dedice Reiki-ului și a început să răspândească învățăturile și numele de Usui Reiki Ryo-ho, dar sub numele de Hayashi Reiki Kenkyu-kai. Din respect pentru Usui Sensei, Hayashi-sensei a păstrat întotdeauna în camera sa de tratament un afiș în care el personal a scris Gokai-ul lui Usui Sensei (Cele 5 principii)
Hayashi-sensei a structurat programul său de training Reiki în 3 niveluri (Sho-den, Oku-den și Shinpi-den) similar cu Gakkai-ul și a dat certificate scrise în care a folosit fraza „Îmbunătățirea Mintii și Corpului Usui Reiki Ryo-ho”. Dacă Hayashi-sensei s-ar fi oprit din a folosi fraza după ruptura cu Gakkai-ul lumea nu ar fi auzit niciodată de Usui Sensei sau de Usui Reiki Ryo Gakkai.
Datorită situației sociale înalte a lui Hayashi-sensei, mulți din cei care s-au alăturat Hayashi Reiki Kenkyu-kai-ului aparțineau claselor sociale înalte și erau artiști, scriitori sau oameni de afaceri. Hayashi-sensei a conferit statutul Shinpi-den la 13 dintre studenții săi, inclusiv 2 doamne: Dna Hayashi și Hawayo Takata – o americancă de origini japoneze născută în Hawaii.
După moartea lui Hayashi-sensei, Dna Hayashi a devenit a II-a președintă a Hayashi Reiki Kenkyu-kai-ului și și-a îndeplinit obligațiunile ce ii reveneau din acest rol. A călătorit foarte mult prin Japonia predând Reiki. D-l și d-na Hayashi au avut un fiu și o fiică, nici unul dintre ei dorind să preia conducerea Hayashi Reiki Kenkyu-kai -ului. Drept urmare, după moartea D-nei Hayashi, Hayashi Reiki Kenkyu-kai a dispărut.
Întâlnirea cu Hawayo Takata
Cealaltă d-nă student care a fost instruită ca Shinpi-den, Hawayo Takata, a introdus Usui Reiki Ryo-ho-ul în Hawaii și, în cele din urma, a instruit 22 de Maeștri Reiki. Aceștia erau primii Maeștri Reiki în istoria Reiki-ului Vestic. Hayashi-sensei se pare că a simțit că Takata-sensei se va dedica răspândirii Reiki Ryo-ho-ului în lume. Pe data de 21 Februarie 1938 (al 13 an al perioadei Showa), Hayashi-sensei a plecat spre Hawaii ca să ii confere gradul de Shinpi-den lui Hawayo Takata-sensei. Takata-sensei a devenit primul Maestru Reiki în Vest.
Hayashi-sensei a murit pe data de 11 Mai 1940 (al 15 an al perioadei Showa) la vârsta de 62 de ani. După spusele D-nei Hayashi, s-ar părea ca Hayashi-sensei s-ar fi sinucis pentru că nu dorea să ajungă pe câmpul de luptă din nou (pentru a ucide). Totuși, nici o dovadă în acest sens nu a fost descoperită deocamdată.