Uncategorized

Cea de-a treia cale

Apar din când în când persoane care vin foarte impetuos către mine cu mesaje că ”Reiki e o șarlatanie, nu e nimic științific acolo!” sau cu mesaje de genul ”Noi toți suntem energie și cerul e albastru iar pentru asta cauza cutărei boli e faptul ca soarele arde pe cer.”

Cum deja v-ați dat seama sunt două tipologii:

 • ”științificii” – cei care CRED că se folosesc de știință
 • ”panseluțele” – cei care iau noțiuni din mai multe domenii, aruncă pe geam orice formă de logică și raționament, și trag concluzii care mai de care mai simpatice.

Hai să disecăm un pic cele 2 atitudini.

”Științificii”

Cumva aștia îmi sunt cei mai dragi pentru că sunt foarte sceptici, foarte înverșunați și în același timp foarte vocali. Îmi aduc aminte de mine de acum mulți ani. :))

Vin să conteste sistemul Reiki pe baza faptului că nu există nici o dovadă că Reiki ar funcționa – dar ATENȚIE!, o fac fără să se documenteze, doar regurgitează idei preconcepute, așa zis ”pozitiviste” (vezi Pozitivism). Nu pun mâna să se documenteze dacă nu cumva au apărut studii care să confirme efectele Reiki sau să le infirme.

Pentru ei am să las aici 10 studii științifice (din alea făcute de cercetători adevărați) publicate în reviste și jurnale științifice care confirmă că Reiki … chiar funcționează :

 1. A Large-Scale Effectiveness Trial of Reiki for Physical and Psychological Health 
 2. An Evaluation of the Subjective Experience of Receiving Reiki: Qualitative Results from a Pragmatic Effectiveness Study 
 3. The Effect of Reiki on Anxiety, Stress, and Comfort Levels Before Gastrointestinal Endoscopy: A Randomized Sham-Controlled Trial 
 4. The Effect of Reiki on Anxiety, Fear, Pain, and Oxygen Saturation in Abdominal Surgery Patients; A Randomized Controlled Trial 
 5. Effect of Reiki on the Stress Level of Caregivers of Patients with Cancer: Qualitative and Single-Blind Randomized Controlled Trial 
 6. Reiki Is Better Than Placebo and Has Broad Potential as a Complementary Health Therapy 
 7. Effect of Reiki Therapy on Pain, Depression, and Quality of Life in Hospitalized Cancer Survivors: A Pilot Study 
 8. Effect of Reiki therapy on pain and anxiety in adults: an in-depth literature review of randomized trials with effect size calculations
 9. Effects of Reiki on Pain and Anxiety in Women Hospitalized for Obstetrical- and Gynecological-Related Conditions
 10. Does Reiki Benefit Mental Health Symptoms Above Placebo?

Îi rog pe cei din această categorie să investigheze aceste articole înainte de a face orice afirmație (bine argumentată).

Abia atunci vor putea spune că aderă la rigoarea științifică.

”Panseluțele”

Aceștia sunt foarte dulci, mai ales când văd că le demontez afirmațiile punând întrebări pertinente și demonstrând că afirmațiile lor nu sunt valide.

Mulți cred că prin faptul că practic Reiki am renunțat cumva la logică și raționament – dar 20+ de ani de matematică, medicină, informatică și psihologie nu pot fi aruncate pe geam ușor 🙂 .

Reiki – reprezintă un sistem prin care interacționăm la atâtea niveluri cu noi, cu ceilalți și cu Universul încât AI NEVOIE să îți folosești rațiunea pentru a lua decizii sau trage concluzii.

Concluzie

Ambele tipologii greșesc și le veți întâni pe ambele în practica voastră – deși ele apar și în alte domenii de activitate.

Pe langă aceste două ”căi” dea privi lucrurile există o a treia : investighează științific unde poți, experimenteaza unde nu poți aplica (încă) metoda științifică și pastrează-ți mintea deschisă și curioasă. E mai dificilă și necesită un pic mai multă grijă și echilibru dar oferă și cele mai multe recompense.

Astea fiind zise, e timpul să ne repetăm o dată Gokai-ul în minte și să le urăm numai de bine.