Fără categorie

Cererea acceptului în Reiki

1. Ce este?

Aşa cum nu poți să faci ceva cuiva fără acordul persoanei (ex: să îl hrăneşti fără să vrea, să îi folosești un obiect, etc) tot aşa nu ai voie să trimiți Reiki cuiva fără acceptul acelei persoane.

Deși Reiki înseamnă armonie, iubire și energie și este un lucru de dorit pentru oricine asta nu înseamnă că îi putem „agresa” pe cei din jurul nostru cu dorința noastră de a le face bine.

Tuturor persoanelor le place înghețata dar asta nu înseamnă că o vor tot timpul sau când suntem noi dispuși să o oferim.

Ca începător (în Gendai sau alte sisteme) și mai târziu, ca avansați chiar, putem avea imboldul de a crede că sărim în ajutorul cuiva dacă îi vom trimite pur și simplu Reiki. Asta e ceea ce se cheamă „Sindromul cavalerului pe cal alb”.

Sindromul cavalerului pe cal alb

Apare când te implici peste măsură în rezolvarea problemelor oamenilor dragi, încercând să îi ajuţi până ajungi să te ignori pe tine şi să te epuizezi. În poveşti, cavalerul pe cal alb o salvează pe domniță de zmeu și trăiește apoi cu ea până la adânci bătrâneți. În lumea reală, cavalerul pe cal alb sfârșește într-o stare de epuizare și frustrare. Ba pe deasupra domniţa îl şi mai ceartă că s-a băgat în relaţia ei cu zmeul.

2. De ce este important să o facem ?

2.1. Informare.

Orice om care este conștient și poate decide trebuie mai întâi informat asupra faptului că îi poți trimite Reiki.

„Dar dacă nu știe nimic de Reiki ? Şi apoi dacă aude de Reiki și i se pare ciudată denumirea poate nu mai vrea!” au să zică unii.

În acest caz, mai întâi îl informăm despre Reiki. Iar dacă denumirea este ciudată poți folosi denumirea mai simplă și mai comună de Energie Universală.

Dacă spune nu, atunci rămâne nu. Iar cei care sunt refractari la aşa ceva …ei bine pentru ei timpul încă nu a venit și poate că va trebui să mai treacă niște valuri peste ei până vor ajunge să se deschidă. Ei se încadrează la „Principiul câinelui pe cui”.

Principiul câinelui pe cui

” Se spune că un câine care stătea tolănit lângă stăpânul său scotea sunete de durere, dar stăpânul nu îl băga în seamă.
La un moment dat, un vecin care trecea pe acolo îl întreabă pe stăpân ce are câinele.
Acesta răspunde:
– Stă pe un cui!
– Şi de ce nu se mută de pe cui? (întreabă vecinul)
… La care stăpânul răspunde foarte calm:
– Încă nu îl doare destul!”

2.2. Dreptul la durere

Un alt aspect care m-a șocat când l-am auzit a fost și „dreptul la durere” al celui care suferă.

Cineva care suferă are dreptul să sufere dacă asta e decizia lui / ei.

Sunt unii care pentru că sunt bolnavi au avantaje gen: pensii de handicap, locuri de parcare, etc iar alții pentru că au o durere capătă atenție de la cei din jur sau unii pentru că au o durere își găsesc justificare pentru multe dintre nerealizările din viaţa lor.

În cazul în care ai interveni și i-ai ajuta atunci ei nu ar face saltul : 1. de a vrea sa iasă din durere și 2 de a cere ajutor.

3. Şi cum şi cui îl putem cere?

3.1. Părinți pentru copii

În cazul în care persoana este matură şi capabilă să judece i se cere acordul.

În cazul în care persoana este minoră sau are un tutore legal i se va cere tutorelui permisiunea de folosi tehnicile Reiki.

În cazul în care ești părintele copilului nu ai nevoie de acord.

3.2. Cec în alb

Există cazuri în care poți primi un cec în alb de la cineva ca să Îi poți trimite Reiki oricând crezi de cuviință.

A primi dreptul de a trimite Reiki cuiva reprezintă un act de încredere atât în intențiile tale cât şi în abilitățile tale, deci întotdeauna trebuie considerat o onoare.

4. Există excepții?

4.1. Persoanele inconștiente

Dacă o persoană este inconștientă i se poate trimite Reiki dar adăugând formularea: „Fie ca Universul sa dirijeze acest Reiki în modul pe care îl va găsi de cuviință pentru această persoană”.

4.2. Pe relație

Orice relație este formata din trei parți:

  • Tu şi energia ta
  • Persoana cealaltă şi energia ei
  • Relația dintre voi – formata din combinarea energiilor tale şi ale ei

Nu avem dreptul de a trimite Reiki altei persoane fără acordul său dar relația este „bun comun” unde ai dreptul să faci orice este posibil să o menții în limite optime deci ai dreptul să trimiți Reiki pe o relație de-a ta – și o poți face odată ce ai învățat cum – începând cu Gradul II (cel puţin în Gendai).