Uncategorized

Este Gendai compatibil cu alt sistem de Reiki?

Foarte des îmi sunt puse întrebări de genul:

  • „Dacă am făcut înainte Reiki Usui pot face Gendai Reiki ?”
  • „Dacă am făcut recent (sau mai demult) Reiki Usui (sau Karuna, Shambala, etc) oare nu e prea mult? Nu se bat cap în cap?”

De aici mă lansez într-o discuţie gentilă în care încerc să le explic „cu binişorul” celor care întreabă cum stă treaba.

„Pe vremea mea” nu se putea face Gendai DECÂT DACĂ erai Nivelul III pe Reiki Usui de cel puţin câteva luni.

De ce era aşa?

Păi filiera prin care a ajuns Gendai la noi în ţară a fost prin maeştri Reiki care ştiau deja Usui şi considerau Gendai-ul ca ceva rezervat DOAR celor care deja ştiau Reiki şi doreau să treacă la un nivel superior.

Nu se mai preda nimic despre Reiki, istoricul Reiki sau tehnicile din Usui care sincer vorbind sunt foarte puţine (gândeşte-te că în Gendai ai undeva la minim 20 de tehnici în plus faţă de Usui, vezi Tehnici Gendai Reiki) – se trecea direct la iniţieri şi apoi practică. Totul se termina într-o zi sau chiar şi mai repede (vorbesc de Gradul I Gendai).

Acum, având acces la toate informaţiile despre Gendai direct din Japonia pot spune că există posibilitatea ca cineva să facă gradul I (vezi Ce se învaţă la Gradul I ?) de Gendai plecând de la zero cu condiţia ca să se adauge o zi la training, zi în care să se acopere fundamentele Reiki-ului şi a practicii sale.

În concluzie nu numai că Gendai este compatibil cu orice alt sistem major de Reiki ba chiar faptul că ai mai trecut prin alte training-uri pe Reiki te ajută ENORM în a progresa pe Gendai.

Şi invers, faptul că ai să faci Gendai te va ajuta foarte mult în practica altor sisteme de Reiki.

Concluzia ?

Fă Gendai, fără frică şi cât de repede poţi pentru că te ajută.