Reiki şi psihologia
Cum interacţionează Reiki cu Psihologia (şi in extenso cu psihoterapia) ?
Cum nu se poate mai bine.
De ce ?
Pentru că sunt complementare. Unde se intersectează sunt 100% de acord iar unde nu, au perspective foarte apropiate.
Reiki înseamnă Energie Universală (particula Rei – care înseamnă universal și particula Ki care înseamnă energie )
Complementaritate
Psihologia se ocupă cu armonizarea mentalului şi emoţiilor iar Reiki se ocupa cu energia.
Reiki
Din punctul de vedere al Reiki şi al multor sisteme energetice corpul uman are mai multe niveluri:
- Corp fizic
- Corp eteric
- Corp astral/emoţional
- Corp mental
- Corp cauzal
- Corp spiritual
1. Corpul fizic – reprezintă partea din noi vizibilă cu ochiul liber şi care pe care o adorăm la vedete sau actori.
2. Corpul eteric – este acea energie care se află în proximitatea corpului fizic şi care este asociat cu nivelul de protecţie natural pe care îl are fiecare. Cei care îl au puternic plăcuţi de animăluţele de companie cât şi de ceilalţi oameni.
3. Corpul astral/emoțional – este stratul care înveleşte stratul eteric şi care se ocupă de tot ce ţine de emoţii. Cei care îl au puternic sunt stabili emoţional.
4. Corpul mental – locul unde se află energia noastră mentală. În ziua de zi mulţi îşi antrenează involuntar acest câmp când fac activitate intelectuală.
5. Corpul cauzal – este în legătură cu cauzele şi efectele din viaţa unui om.
6. Corpul spiritual – este cel mai de la exterior şi este în corespondenţă cu nivelul spiritual sau implicarea spirituală.
Reiki vine cu idea că totul este energie care trece prin toate nivelurile noastre. Faţă de Psihologie recunoaşte în plus existenţa Corpului eteric şi a Corpului Spiritual.
Conceptul despre corp este că deşi este împărțit în diverse „corpuri” ele nu sunt decât vibraţii diferite ale aceleiaşi Energii Universale.
Psihologia
Psihologia recunoaște doar corpul fizic şi acceptă la nivel non-vizibil faptul că avem un univers emoțional şi mental – deşi nu îl consideră energie cât mai degrabă un construct abstract. În plus acceptă că aceste constructe necesită energie pentru a funcţiona, energia mai degrabă în sensul de energie fizico-chimică (cea definită în medicină).
Psihologia caută să identifice legi de funcţionare a acestor doua aspecte: mental şi emoţional.
Odată descoperite şi aplicate aceste legi sau teorii ele aduc echilibru la nivelul la care operează.
În Psihologie orice teorie sau lege trebuie testată şi validată cu metode ştiinţifice. Asta nu înseamnă ca Reiki nu poate fi studiat ştiinţific, aşa cum Mikao Usui i-a şi cerut discipolului său Chijiro Hayashi , ci doar că studiile asupra terapiilor alternative gen: Reiki, QiGong sau TaiChi sunt abia la început.
Intersecție
Pentru că Reiki se află în orice şi influenţează orice aspect al nostru orice parte pe care Psihologia o studiază devine câmp de manifestare a Reiki-ului; astfel la nivel emoţional şi mental Reiki-ul vine şi aduce armonie.
Psihologia vine şi spune că la nivelul unde poate restaura armonia prin aplicarea teoriilor şi legilor descoperite omul va simţi o ameliorare şi de ce nu vindecare a problemelor. Psihologia se bazează pe relaţia cauză efect (identificată la nivelul Corpului Cauzal în Usui Reiki).
Reiki vine şi spune că la nivelul unde se aduce energie armonioasă se produce vindecare.
Unde Psihologia spune că trebuie să renunţăm la programe care ne dirijează viaţa tehnicile din Reiki vin şi încarcă sau şterg programe din subconștient cu ajutorul energiei (ex: Tehnica Netatsu din Gendai) .
Concluzie
Deşi atât Reiki cât şi Psihologia/Psihoterapia pot aduce alinare în viaţa unui om – chiar până la punctul de a-l vindeca complet – faptul că sunt complementare nu poate decât să vină în ajutorul terapeutului dar mai ales al pacientului prin accelerarea însănătoşirii.