Fără categorie

Reguli de urmat

Oricine a fost la pescuit sau a vorbit cu pescari a văzut că cel mai greu este să prinzi un peşte mare.

Motivul este foarte simplu: peştii mari n-au ajuns mari pentru ca au mâncat mai mult decât alţi peşti ci pentru ca n-au „pus botul” la prostii sau n-au intrat în belele.

peştii mari n-au ajuns mari pentru ca au mâncat mai mult decât alţi peşti ci pentru ca n-au „pus botul” la prostii sau n-au intrat în belele.

La fel este şi cu noi – cu atât ne ferim de a lua decizii proaste cu atât ne va fi mai bine.

În practica Reiki faptul de a veni la tine oameni cu probleme va fi mai degrabă un fapt comun decât ceva neobişnuit. Din aceste interacţiuni am observat câteva greşeli pe care le facem – atât când oferim cât şi când primim tratament.

Surprinzător este faptul că în Japonia, practicanţii de Gendai pe care i-am întâlnit aplicau multe din aceste reguli atât ca urmare a moştenirii culturale pe care o au cât şi experienţei căpătate în terapie.

Pentru a-mi aduce mai bine aminte 🙂 de aceste lucruri le-am aşternut în scris. Pe măsură ce voi identifica noi reguli le voi adăuga.

#1 Confesează-te cui trebuie

Fiecare om are problemele sale şi fiecare va vedea lumea prin prisma sa. Cei mai mulţi nici nu îşi dau seama dar toate ideile pe care le emană vor purta în ele o parte din viziunea lor asupra unui aspect.

Când te destăinui unui om el va prelua informaţia de la tine şi în funcţie de viziunea sa asupra lumii îţi va da înapoi:

  • fie ceva care să te ajute
  • fie ceva care te poate afunda mai tare în problemă.

Chiar şi persoanele care par pozitive sau pline de intenţii bune pot veni cu sfaturi proaste pentru că:

  • 1. nu pot ieşi din propria poveste
  • 2. nu te ascultă (cumva potenţat de primul motiv)
  • 3. nu te înţeleg
  • 4. nu reuşesc să înţeleagă ce ţi-ar prinde ŢIE bine

Deci ca un sfat să fie bun trebuie sa treacă testul celor 4 probleme menţionate mai sus.

Cum am putea sa identificăm pe cineva căruia i-am putea cere sfatul ? Păi minimal ar trebui:

  • SĂ ASCULTE! Dacă nu te ascută sigur nu are cum să îţi înţeleagă problema. Dacă te mai şi întrerupe cu ideile lui/ei deja ştii că nu te adresezi cui trebuie
  • SĂ AIBĂ EXPERIENŢĂ PE PROBLEMĂ! Cum e să primeşti sfaturi de la un nutriţionist care are 120kg? Cum e să primeşti sfaturi despre relaţii de cuplu la cineva care nu are sau relaţia sa de cuplu e un dezastru?
  • SĂ ÎL/O DUCĂ CAPUL! Şi nu doar capul. Degeaba îi explici ceva celui din faţă dacă realmente nu poate înţelege problema ta fie din punct de vedere fie intelectual, fie emoţional, fie relaţional.

Acest lucru nu se aplica doar Reiki-ului ci oricărei forme de terapie.

#2 Dă un sfat doar când îţi este cerut

Chiar dacă ai o idee care poate ajuta – nu o spune direct, doar spune ca ai o idee şi apoi DACĂ ţi se cere să o spui spune-o.

Se ştie ca sfaturile sunt date ca să fie ignorate – deci conservă-ţi energia şi nu le da necerute.

E greu, ştiu! E greu să vezi pe cineva că are o problemă şi tu să simţi că o poţi rezolva. De aceea dacă tot o faci fă-o cu blândeţe („Fii bun cu ceilalți” din Gokai)

O altă problemă este faptul că unii nu sunt pregătiţi să asculte ceea ce ai tu de spus şi ceea ce ai tu de spus poate veni ca un şoc pentru ei – şoc pe care ei îl vor rezolva prin întoarcerea împotriva ta.

Isus cu 2000 de ani în urmă a spus:

„Nu daţi cele sfinte câinilor, nici nu aruncaţi mărgăritarele voastre înaintea porcilor, ca nu cumva să le calce în picioare şi, întorcându-se, să vă sfâşie pe voi.” (Matei 7:6)

#3 Ajută doar când ţi se cere

Cum e ca să ajuţi pe cineva şi apoi omul să se întoarcă împotriva ta tocmai pentru că l-ai ajutat?

În primul rând dacă ajuţi fără să îţi fie cerut ajutorul persoanele vor simţi acest lucru ca o invadare a spaţiului lor intim sau chiar ca o metodă de a „fi mai bun” ca ele – deci ca o agresiune.

În al doilea rând dacă nu se vor simţi bine (criză de vindecare, rearanjare probleme în viaţa lor, etc) vor da vina pe tine. Mulţi chiar vor merge până la a nega Reiki sau in extenso terapia ta.

Pentru cei care pentru care ştii că îi poţi ajuta, dar ei nu ştiu, spune-le doar că ştii tipul problemă pe care o au şi că poţi ajuta dar apoi lasă-i pe ei să decidă: 1. dacă vor acel ajutor şi apoi 2. să ţi-l ceară.